Horeca in grote steden rukt op ondanks personeelstekort

25 april 2019 0 Door Robert

In de binnenstad van Utrecht lijkt het langzamerhand alsof de helft van de bevolking eet en drinkt wat de andere helft klaarmaakt.

barista -getty images
Getty images

Het CBS heeft berekend dat de horeca in Nederland een tekort aan personeel heeft van 11%. Alleen al in Utrecht staan 14.000 vacatures in de detailhandel en horeca open. Landelijk is het beeld niet anders: 22.000 mensen die morgen in de keuken of bediening aan de slag kunnen, zo maakte branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en opleidingsinstituut Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) onlangs bekend. En de groei van de werkgelegenheid zet door: van 407.000 in 2016 tot 467.000 in 2021, een toename van 15%. Net als in andere sectoren slaat de vergrijzing in de horeca binnenkort toe en moeten jaarlijks zo’n 90.000 nieuwe medewerkers worden geworven. Daar staan een schamele 11.000 jongeren tegenover die met een diploma op zak de arbeidsmarkt betreden.

lees verder in het Fin. Dagblad